Nagyon sokszor előkerül nálunk a sushi, kvázi-sushi :] mert meglepően gyors, egyszerű és viszonylag kevés hozzávalót igényel, valamint alacsony költségvetésű is lehet!
Ki is térnék kicsit a rizsre. Lehet kapni sushi rizst, ami tényleg nagyon jó és különleges alkalmakra és is azt használom, de tökéletesen megteszi bármelyik kerek szemű rizs is. Csináltam már TescoValue hosszú szemű rizsből is, ami ránézésre kerek szemű volt...
Hozzávalók:
1 bögre kerek szemű rizs
2 ek gyenge ecet
2 ek cukor
1 mk só
1 bögre víz
Elkészítés:
Megmosom a rizst. Hivatalosan addig kéne mosni, míg tiszta vizet nem öntünk le róla... Aztán hagyom egy kicsit száradni. Ezt egy szűrőben szoktam megejteni, vagy ha lustább vagyok, akkor eleve a főzőedényben mosom meg és ha lecsorgattam a vizet róla úgy hagyom egy félórára. Ki fog fehéredni a rizsünk ettől.
A rizs mennyiségével azonos mennyiségű vizet ráöntök, és lefedve! felrakom főni.
Én a legkisebb gázrózsára szoktam rakni, mert annak kisebb a takarékja is.
Ha felforrt, akkor leteszem takarékra és főzöm 12 percig. Fontos hogy a fedőt ne emeljük fel! A forrást úgy szoktam ellenőrizni, ha nem üvegfedelű edényben főzöm, hogy rárakom a kezem a fedő fogantyújára és érezni, ahogy bugyog, ha felforrt.
12 perc elteltével lezárom a gázt és a fedő felemelése nélkül újabb 12 pere otthagyom.
Ha megvolt a pihentetés is, akkor egy fakanállal átkeverem miközben az ecetes, cukros, sós lötyit hozzáöntöm.
Tádá! Kész a rizs!
Sushi:
Ebből úgy lesz sushi, hogy megtekerjük a belevalókkal és algalappal (nori). Youtube-on vannak mindenféle videók a tekerés menetéről.
Belevalók: A lista végtelen. A leggyakoribb általam hasznát töltelékek gyakoriság szerint csökkenő sorrendben:
wasabi (ha van teszek bele, ha nincs nem... erős torma kb)
rántottatekercs
rákrúd
kígyóuborka
tonhal/tonhalkrém
avokádó (zsírdió)
nyers lazac
kaviár
A kvázi sushi: Elkészítése gyorsabb.. Röviden és tömören:
Vizes kézzel fogok egy kis rizst, kicsit elegyengetem a kezemen, a közepére teszek egy kiskanál tölteléket (Amit nem hosszúra kell ebben az esetben szeletelni, hanem apróra. Ezért sokszor ilyenkor tonhalat használok.), egy leheletnyi wasabit, ha nem kevertem hozzá a töltelékhez, a töltelékre még egy kis rizst és vagy golyót formálok belőle szorosan összenyomkodva, vagy háromszöget. Kedvfüggő.
Vagy becsomagolom algalapba, vagy megforgatom szezámmagba.
Szerintem igen jó alternatívája a szendvicsnek.
Rántottatekercs:
Felverem a tojásokat, só helyett szójaszószt használok, és picit olajozott serpenyőbe vékony réteget öntök, mint a palacsinta, majd mielőtt megszilárdulna teljesen feltekerem.